http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5034492
ENDOMETRIOSFÖRENINGEN

Vill ha regionalt centrum

Publicerat: kl 12:42 , Nyheter P4 Göteborg Kommentera

Nordstan i helgen. Ulrika Clementz till höger. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

En stor grupp kvinnor får inte den vård eller hjälp de behöver, det anser medlemmar i Endometriosföreningen som i helgen genomför kampanj i Nordstan.

”Det är fruktansvärt många som har sjukdomen”

Vad är endometrios? Kolla med 1177

Lågt räknat har var tionde kvinna problem med att livmodersslemhinnan sätter sig på andra ställen i kroppen och orsakar inflammation.

Föreningen vill att ett centrum för dessa kvinnor inrättas av Västra Götalandsregionen. Ulrika Clementz är talesman för deras 200 medlemmar i Västra Götaland och hon säger;

– För det första så är det ju så fruktansvärt många som har sjukdomen och folk lider ohyggligt mycket. Och med tanke på att det är mycket vanligare än både cancer och HIV så tycker vi att det skall finnas specialistcenter i de största städerna. Både så att kvinnor har någonstans att vända sig men också så att det kan bedrivas forskning.

Räcker inte den vanliga vården?

– Absolut inte. Vanligtvis så blir ju vi inlagda tillsammans med kvinnor som är gravida eller har gynproblem och det blir en väldig konstig krock där. Inom vården finns inte de kunskaperna som behövs för att hjälpa oss. Dessutom blir vi ofta nekade vård eller helt taskigt bemöttaavslutar Ulrika Clementz.

Annonser