Efter ett svar från “Dr Lise” i Allers kom det många reaktioner.

För att förstärka och påpeka att man inte ska ignorera smärtor i samband med mens

Skrev Endometriosföreningen nedanstående brev till Allers.

/Christina Liffner

Till Redaktionen för Allers.

Endometriosföreningen, Sverige har fått många samtal angående svaret på en fråga från en av era läsare i det senaste numret av Allers (nummer 6, 2013).

Det gäller frågan "Min dotter har fruktansvärda menssmärtor" där mamman skriver angående sin dotter som har så svåra menssmärtor att hon kräks och svimmar i samband med mens. Dr Lise ger som svar att det inte är något att oroa sig över och att det är normalt med menssmärtor där man svimmar och kräks.

Detta svar upprör alla kvinnor med endometrios. Det är dessutom skrämmande att denna missinformation får spridas år 2014, vilket gör att vi nu agerar och tar kontakt med er i denna fråga.

Det är inte normalt att ha så ont vid menstruation oavsett ålder att inte receptfria smärtstillande läkemedel som t.ex. alvedon, naproxen, ipren hjälper.

Om man har sådana menssmärtor att dessa receptfria värktabletter inte hjälper ska man uppsöka läkare. Ett av de vanligaste symtomen för endometrios är just kraftig menssmärta. Det kan naturligtvis även bero på andra orsaker men oavsett så ska det undersökas.

Endometrios är en vanlig kronisk sjukdom som drabbar ca 10 % av den kvinnliga befolkningen. Det är ca 200 000 kvinnor i Sverige och minst 10 % av dessa har utvecklat endometrios under tonåren eller i samband med sina första menstruationer. Endometrios orsakas av att vävnad som liknar livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och bildar endometrioshärdar/cystor i buken tex på äggstockar, tarmar, bukhinna. Dessa härdar blöder ut i buken och kan skapa återkommande inflammationer, återkommande eller kronisk smärta, sammanväxningar, sub-fertilitet mm.

Trots att endometrios drabbar 10 % av den kvinnliga befolkningen tar det i genomsnitt 8 år innan korrekt diagnos ställs; ofta har kvinnan ifråga sökt sig till flera olika läkare innan hon får korrekt diagnos. En del saker som hon fått höra är just ”det är normalt att ha ont vid mens, det blir bättre då du blir äldre/fått barn”; ”du är kvinna och det är inte farligt”; ”du är för ung”; ”du inbillar dig för så ont kan du inte ha”.

Detta är en av anledningarna till att Dr Lise´s svar till mamman är katastrofalt på många nivåer. Det visar inte bara på den okunskap/missinformation som finns bland läkare (och andra vårdgivare) och som kvinnor med endometrios konstant får slåss mot, utan innebär också ett fördröjt lidande hos den stackars dottern och hennes familj.

Dessutom hur kan en läkare överhuvudtaget säga att det är normalt att svimma och kräkas vid mens – när är det normalt att kräkas och svimma vid smärta?

Endometriosföreningen, Sverige är en ideell patientförening för kvinnor med endometrios och hennes anhöriga. En viktig del av vårt arbete är att sprida information om endometrios bland vårdgivare, politiker och samhället i övrigt.

En del av vårt arbete är att avliva myter som finns, t.ex. det är inte normalt att ha så ont vid mens att man svimmar, kräks, ställer in skola/arbete/sociala aktiviteter mm.

Vi förväntar oss att Allers tar sitt ansvar och korrigerar detta både i form av att omedelbart kontakta mamman som skrev frågan så att hennes dotter får hjälp; samt sätter in en faktakontrollerad artikel om endometrios för att neutralisera den skada som Dr. Lise´s svar kan ha orsakat kvinnor/döttrar som läst det.

Mer information om endometrios kan hittas på Patientföreningens hemsida: http://www.endometriosforeningen.com

Vänliga hälsningar

Endometriosföreningen, Sverige

Christina Liffner, ordförande

ordf

070-522 0905

Annonser